Skip to main content

As uitstrooien
Veluwe

Veel nabestaanden willen de as van een dierbare overledene uitstrooien op een betekenisvolle locatie. Wanneer iemand tijdens zijn of haar leven vaak te vinden was op de Veluwe is het wellicht een mooi idee om de Veluwe te kiezen als laatste rustplaats. De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland en geliefd bij velen. Veel mensen komen er namelijk graag om te genieten van de natuur tijdens een wandeling, buitenrit of fietstocht. As uitstrooien op de Veluwe is in verschillende delen van het gebied mogelijk.

As uitstrooien TOLAD

Een vernieuwing op het gebied van as verstrooien is ontwikkeld door TOLAD. Een TOLAD wandelstok kan gevuld worden met de as van een overledene en laat bij iedere stap van de wandeling een dotje as achter. De afscheidswandeling die met de wandelstok gemaakt kan worden, wordt door veel nabestaanden als waardevol en bijzonder ervaren. Meerdere nabestaanden hebben namelijk de kans om een stuk met de wandelstok te lopen. Daarnaast laat de wandelstok bij iedere stap een dotje as achter waardoor je de symboliek van het loslaten kan ervaren.

» Bekijk de TOLAD in de webshop
Bel mij terug
as-uitstrooien-veluwe

Mag je as uitstrooien op de Veluwe?

De beheerder van de Veluwe, Staatsbosbeheer, biedt nabestaanden de kans om de as van een dierbare overledene uit te strooien in het natuurgebied. Er zijn bijvoorbeeld twee gebieden aangemerkt waar je as kan verstrooien: Hoog Buurlo en Eelerberg. Naast het as uitstrooien op traditionele manieren is het in de gebieden ook mogelijk om een TOLAD afscheidswandeling te maken. Ook in gebieden die niet speciaal zijn aangemerkt als verstrooiingsgebied is het in de meeste gevallen mogelijk om as te verstrooien. Je moet hiervoor echter toestemming vragen aan Staatsbosbeheer.

verstrooicertificaat-tolad

As verstrooien op de Hoge Veluwe

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft een oppervlakte van 5.400 hectare en is erg divers op het gebied van flora en fauna. As uitstrooien in de Hoge Veluwe met een TOLAD wandelstok is mogelijk. Door de grootte en veelzijdigheid van het park kun je de duur en route van de wandeling geheel zelf bepalen. Hierdoor kan de wandeling volledig afgestemd worden op de wensen van het gezelschap. 

as-verstrooien-hoge-veluwe

As uitstrooien bij Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een gebied met veel bos, schapenweiden en heidevelden. Het is één van de twee gebieden die Staatsbosbeheer heeft aangemerkt als verstrooiingsgebied. Het voordeel hiervan is dat er rekening wordt gehouden met het feit dat mensen afscheid nemen en herdenken in het gebied. Het is daardoor rustiger in Hoog Buurlo in vergelijking met andere delen van de Veluwe. Een rustige omgeving kan als prettig ervaren worden als je een afscheidswandeling aan het maken bent.

as-uitstrooien-hoog-buurlo

As verstrooien bij Eelerberg

De Eelerberg is onderdeel van de Sallandse Heuvelrug en kenmerkt zich door de heuvels, heidevelden en bossen die in het gebied aanwezig zijn. Op de Eelerberg is een speciaal gebied aangewezen door Staatsbosbeheer waar het mogelijk is om as te verstrooien. In het gebied mag je enkel as uitstrooien en geen zichtbare gedenksteen plaatsen. Daarom is uitstrooien van as met een TOLAD wandelstok bij de Eelerberg zeker mogelijk omdat er alleen maar kleine dotjes as achterblijven tijdens het wandelen.

as-uitstrooien-bos

Hoe ziet een wandeling met een TOLAD wandelstok eruit?

Wanneer je door het lezen van dit artikel voor de eerste keer kennismaakt met een TOLAD wandelstok is het heel begrijpelijk dat je je nog geen voorstelling kan maken van een afscheidswandeling. Er is geen standaard beschrijving van een wandeling met een TOLAD wandelstok. Een afscheidswandeling is namelijk geheel naar wens te regelen waardoor iedere wandeling anders verloopt. Er kunnen bijvoorbeeld meerdere nabestaanden een stuk wandelen met de wandelstok. Daarnaast bepaalt het gezelschap zelf of er tijdens de wandeling herinneringen opgehaald worden, geluisterd wordt naar muziek of in stilte afscheid genomen wordt. Tot slot is het mogelijk om na de wandeling gezamenlijk nog wat te drinken en/of te eten in één van de nabijgelegen horecagelegenheden.

» Informatie over as uitstrooien in Nederland
TOLAD-wandeling

Hoe regel ik een TOLAD afscheidswandeling?

Wanneer de keuze voor het verstrooien van as met een TOLAD wandelstok gemaakt is, is het allereerst van belang om een geschikte locatie en wandelroute te bepalen. Vervolgens kan er een datum gekozen worden waarop alle nabestaanden samenkomen voor de afscheidswandeling. De volgende stap is het kiezen van de juiste TOLAD wandelstok. Er zijn namelijk verschillende designs en mogelijkheden waardoor de wandelstok gepersonaliseerd kan worden. Vlak voor de wandeling is het van belang om de TOLAD wandelstok met de as te vullen. Hoe je dit precies doet, is hier terug te lezen. (link naar juiste pagina)

As verstrooien Veluwe

Wanneer iemand tijdens zijn of haar leven graag op de Veluwe kwam, is het een mooi gebaar om juist dit natuurgebied te kiezen als laatste rustplaats. Het natuurgebied is erg groot en beschikt over veel geschikte wandelroutes. Daarom is het mogelijk om as te verstrooien in de Veluwe door middel van een afscheidswandeling met een TOLAD wandelstok.

» Neem contact met ons op
wandelen-dotje-as-achterlaten
× Heb je een vraag?