Skip to main content

As uitstrooien
's-Hertogenbosch

As uitstrooien in ’s-Hertogenbosch is op verschillende plaatsen in en rondom de stad mogelijk. Nadat een overledene is gecremeerd, is het noodzakelijk om te beslissen over de bestemming van de as. Wanneer er niet voor gekozen wordt om de as te bewaren in een urn, is het belangrijk om na te denken over een geschikte locatie om de as uit te strooien. Hieronder lees je over verschillende gebieden waar het mogelijk is om as te verstrooien in en rondom Den Bosch.

As verstrooien met TOLAD

As verstrooien kan op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het uitstrooien op zee, verstrooien per ballon of uitstrooien met een asbus. Daarnaast is het ook mogelijk om de as te verwandelen met een TOLAD wandelstok. Tijdens een afscheidswandeling met een TOLAD wandelstok wordt er bij iedere stap een dotje as achtergelaten. Deze nieuwe manier van verstrooien geeft meerdere nabestaanden de kans om deel te nemen aan het verstrooiingsproces. Daarnaast kunnen de nabestaanden tijdens een afscheidswandeling met een TOLAD wandelstok rustig afscheid doordat de as niet in één keer, maar geleidelijk uitgestrooid wordt.

» Bekijk de TOLAD in de webshop
tolad-strand

Mag je as uitstrooien in ‘s-Hertogenbosch?

Op deze pagina lees je over verschillende natuurgebieden in en rondom ’s-Hertogenbosch die overwogen kunnen worden als locatie voor een afscheidswandeling met een TOLAD wandelstok. Het is belangrijk om te weten dat er altijd toestemming gevraagd moet worden aan de grondeigenaar wanneer je in een bepaald gebied as wil verstrooien. Doordat een TOLAD wandelstok over een groot gebied kleine dotjes as achter laat, is toestemming verkrijgen eenvoudiger. Meer informatie over as uitstrooien in Den Bosch? Bekijk ons overzicht.

verstrooicertificaat-tolad

As uitstrooien bij de Oosterplas

Er zijn veel verschillende plassen in Den Bosch. Denk bijvoorbeeld aan de IJzeren Vrouw, Ertveldplas, Zuiderplas en Oosterplas. Wanneer je een afscheidswandeling wil maken rondom één van deze plassen in Den Bosch is de Oosterplas hier zeker geschikt voor. Rondom de Oosterplas loopt namelijk een wandelpad. Daarnaast is er rondom de plas natuur te vinden. In de Oosterplas kan gezwommen worden, dus op mooie zomerdagen kan het er erg druk zijn. Het uitstrooien van as bij de Oosterplas is daarom minder geschikt in de zomer bij mooi weer.

wandelen-dotje-as-achterlaten

As verstrooien Bossche Broek

Het Bossche Broek is het bekendste natuurgebied van ’s-Hertogenbosch. In het gebied is veel natuur te vinden met onder andere enkele zeldzame soorten planten. Door het Bossche Broek lopen meerdere wandelpaden waardoor de route voor de afscheidswandeling zelf uitgestippeld kan worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om rond de Zuiderplas te lopen of richting Vught te wandelen. Het Bossche Broek ligt op loopafstand van het centrum van ’s-Hertogenbosch. Het is daardoor mogelijk om voor of na de afscheidswandeling samen te komen met het hele gezelschap in één van de horecagelegenheden in het centrum.

as-uitstrooien-bos-tolad

As uitstrooien Zuiderpark Den Bosch

Het Zuiderpark is maar liefst tien hectare groot. Door het park lopen verschillende wandelpaden waardoor er een mooie wandeling gemaakt kan worden. Echter, voor een afscheidswandeling is het wandelgebied minder geschikt. Het park is namelijk erg open en rondom het park bevinden zich huizen en drukke wegen. Daarnaast kan het erg druk zijn in het park, vooral op dagen met mooi weer. Veel Bosschenaren recreëren dan namelijk graag in het Zuiderpark.

as-verstrooien-groep

As uitstrooien Vughtse Heide

Vlak bij ’s-Hertogenbosch bevindt zich de Vughtse Heide. Er bevinden zich verschillende wandelpaden in het natuurgebied. De bekendste wandelroute in het gebied wordt het ommetje Vughtse Heide genoemd en is 5 kilometer lang. Deze wandelroute is erg geschikt voor een afscheidswandeling met een TOLAD wandelstok. Tijdens de route wandel je namelijk niet alleen door bosrijk gebied, maar kom je ook vennen en heide tegen. Het centrum van Vught bevindt zich nabij de Vughtse Heide waardoor het mogelijk is om voor of na de wandeling nog ergens wat te eten en/of te drinken.

tolad-as-uitstrooien-wandeling

Hoe verloopt een afscheidswandeling met een TOLAD wandelstok?

Wanneer je nog niet bekend bent met TOLAD vraag je je wellicht af hoe een afscheidswandeling er uit ziet. Een precieze beschrijving van een afscheidswandeling is lastig om te geven doordat nabestaanden de wandeling naar wens kunnen vormgeven. De route voor de afscheidswandeling kan bijvoorbeeld een bestaande wandelroute zijn of door de nabestaanden zelf uitgestippeld worden. Ook is het mogelijk om voor of na de wandeling met alle nabestaanden samen te komen in een nabijgelegen horecagelegenheid. Tijdens de wandeling kan er gekozen worden om muziek af te spelen of om juist samen herinneringen op te halen.

as-verstrooien-heide

As verstrooien ‘s-Hertogenbosch

Wanneer je besluit om de as van een overleden dierbare niet in een urn te bewaren, maar om te verwandelen met een TOLAD wandelstok zal er een geschikt locatie gevonden moeten worden voor de afscheidswandeling. As uitstrooien in Den Bosch met een TOLAD wandelstok is op verschillende plaatsen in en rondom de stad mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan wandelgebieden zoals de Oosterplas, het Bossche Broek en de Vughtse Heide.

tolad-as-dotje
× Heb je een vraag?