Skip to main content

Crematie

Verbrandingsproces.

Hoe werkt het crematie verbrandingsproces?

Vooral bij kinderen komen vaak veel vragen op, als een dierbare gecremeerd wordt. Het is fijn om als volwassenen dan de antwoorden te kunnen geven. We zetten wat vragen en antwoorden over her crematie verbrandingsproces op een rij.

Wat gebeurt er bij een crematie?

  1. Pas na uitvoerige controle van de wettelijke identiteitsdocumenten over de overledene vindt de crematie plaats. Op de kist wordt een vuurvast identiteitssteentje gelegd met een uniek eigen crematienummer.
  2. De kist wordt in de crematieoven geplaatst die voorverwarmd is op 750 graden.
  3. Door de hoge aanvangtemperatuur vindt een zelfontbranding plaats waarbij de temperatuur tot 1100 graden op kan lopen.
  4. Het crematieproces duurt 75 a 90 minuten. Er blijven asresten, edelmetalen (bv. een kunstheup) en metalen over.
  5. Met behulp van een magneet worden de metalen verwijderd, zodat de echte asresten overblijven.
  6. De asresten, die hoofdzakelijk uit botresten bestaan, wordt in een asbehandelingsunit tot as fijngemaakt.
» Bekijk de verstrooiservice in de webshop
TOLAD-Halo-zilver

Hoelang duurt een crematie?

Een crematie duurt ongeveer 75 a 90 minuten. Temperatuur loopt op tot ca. 1100 graden Celsius. De crematieoven is een verbrandingsoven die speciaal is ontwikkeld om een menselijk lichaam te kunnen verbranden.

Het crematie verbrandingsproces is volledig geautomatiseerd. Een computer houdt precies bij wat er in de oven gebeurt en kan zorgen dat de juiste temperaturen worden gehaald. Een medewerker van het crematorium plaatst de overledene (eventueel met hulp van nabestaanden) in de oven.

De crematieovens moeten voldoen aan alle strenge milieuvoorschriften.

» Bekijk TOLAD in de webshop

Hoeveel as blijft er over na een crematie?

  1. Mensen bestaan voor 90% uit water. En door de hoge temperaturen verbranden zelfs harde onderdelen, zoals tanden. De uiteindelijke as die in de asbus zit bestaat voor 98% uit fijngemalen botten. De overige 2% is afkomstig is van de kist.
  2. De 3 (vrouw) a 3,5 liter (man) as wordt in een asbus gedaan met het identificatiesteentje. Afhankelijk van de dichtheid van de botten en de grootte van de persoon blijft er meer of minder as over. De botdichtheid van een jonge volwassene is groter dan die van een persoon van hogere leeftijd.
  3. Vet en vocht verdampen door de hoge temperaturen: uiteindelijk blijft er aan gewicht zo’n 3 tot 4,5 kilo as over.

Hoeveel as na crematie baby en kind?

De hoeveelheid as loopt op van baby tot volwassene. Van een groter kind of volwassene blijft vanzelfsprekend meer as over dan van een kleiner persoon van dezelfde leeftijd. Genoemde hoeveelheden per lichaamsgewicht zijn een indicatie:

  • < 1 kg – 0.15 liter
  • 1 – 8.5 kg – 0.65 liter
  • 10 kg – 0.80 l
  • 12 kg – 1.00 l
  • 15 kg – 1.25 l
  • 17 kg – 1.35 l
  • 18 kg – 1.45 l
  • 21 kg – 1.55 l
  • 24 kg – 1.60 l
  • 26 kg – 1.65 l
  • 28 kg – 1.75 l
  • 35 kg – 1.85 l
  • 39 kg – 2.00 l
  • 43 kg – 2.25 l
  • 48 kg – 2.40 l
  • 52 kg – 2.60 l
  • 55 kg – 2.80 l
  • 57 kg – 3.00 l
» Bekijk TOLAD in de webshop
as-uitstrooien-strand
as uitstrooien in het bos

In het bos.
Dag 1.

In het bos.
Dag 5.

Wanneer kan je as opgehaald worden?

In de Nederlandse wet is vastgelegd dat de as een maand na de crematie mag worden opgehaald. Voor een wijziging in deze wet is de motie al aangenomen; na deze wetswijziging hoeft er geen maand meer gewacht te worden, maar mag de as eerder opgehaald worden.

As na crematie bewaren

De as wordt door het crematorium in een standaard ascassette gedaan. Als u de as thuis wil bewaren kunt u hiervoor een grotere urn aanschaffen. Om een kleine hoeveelheid as of bijvoorbeeld een pluk haar te bewaren, kunt u bij ons de Halo mini-urn bestellen.

As uitstrooien na crematie

Met de TOLAD kunt u as verstrooien tijdens een wandeling in door u gewenste gebieden, die van betekenis zijn voor de dierbare overledene en de nabestaanden. Op deze manier komt de as niet op één hoop, maar wordt verspreid over een groter gebied in kleine dotjes. Tijdens de wandeling kunnen er nog herinneringen worden opgehaald of kan er nog een mooie afscheidstekst voorgelezen worden.

» Bekijk TOLAD in de webshop

12 vragen en antwoorden over het crematieproces

  1. Word je in je kleding gecremeerd ?
    Dat is een keuze van de nabestaanden. De crematie kan ook zonder kleding plaatsvinden.
  2. Hoe lang duurt de crematie verbrandingsproces van het lichaam?
    Gemiddeld 1,5 uur.
  3. Mag je de as meteen mee naar huis nemen?
    Na 1 maand kun je de as ophalen bij het crematorium.
  4. Verbrandt het hele lichaam tijdens een crematie, dus ook de botten?
    Nee, de botten vallen uit elkaar, doordat elementen hiervan verdampen. Na de crematie worden de asresten vermalen tot as.
  5. Mag men meerdere lichamen tegelijkertijd cremeren?
    Nee, de wet verbiedt dit.
  6. Wordt de hele kist mee verbrand?
    Metalen beslag van de kist wordt verwijderd. Glas wordt ook verwijderd omdat dit de oven kan beschadigen. De kist wordt met de overledene verbrand.
  7. Moet je in een kist gecremeerd worden? 
    Nee dat bepaal jezelf. Je kunt bijvoorbeeld ook in een wikkeldoek, inzetstuk van huurkist, of kartonnen doos gecremeerd worden. Het crematorium zal u adviseren wat mogelijk is. Een kartonnen doos zal zeker niet het crematieproces verkorten en ook geen energie besparen. Het tegendeel is waar. Een traditionele kist ontbrandt. Daardoor zal de temperatuur stijgen. Bij een kartonnen doos is het karton gelijk verbrand en is het het koude lichaam aan de beurt waardoor de temperatuur in de oven heel snel zal dalen. Dan zal de gasbrander van de oven aanslaan om deze weer op temperatuur te krijgen. Het kost dus extra energie.
  8. Krijgt men na de crematie alle as?
    Ja, nadat de metalen verwijderd zijn met een magneet worden de asresten fijn gemaakt en meegegeven.
  9. Is menselijke as schadelijk voor de gezondheid?
    As kun je aanraken zonder dat je gezondheid gevaar loopt.
  10. Vergaat crematie as?
    Crematie as ontbindt niet in een afgesloten plastic zak en/of urn. Wanneer men de as verspreidt in kleine hoeveelheden van enkele grammen over een groot gebied kan de as verwaaien en opgenomen worden in de natuur.
  11. Is crematieas schadelijk voor de natuur?
    Wanneer men de as op één plek uitstrooit klinkt de as in en blijft lange tijd zichtbaar. Wanneer men de as met de TOLAD verspreidt in kleine hoeveelheden van enkele grammen over een groot gebied kan de as makkelijker opgenomen worden in de natuur.
  12. Mag je overal as verstrooien?
    In principe mag het overal, als er toestemming is van de grondeigenaar. Of wanneer het om gemeentegrond gaat en hiervoor toestemming is. Bekijk hier of het toegestaan is in uw gemeente.
» Bekijk TOLAD in de webshop
Halo-mini-urn-gold
× Heb je een vraag?