As uitstrooien
Mogelijkheden voor asbestemming.

Na de crematie van uw dierbare kunt de as uitstrooien op het strooiveld van het crematorium of krijgt u desgewenst de as mee naar huis om deze zelf een bestemming te geven. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals:

 • de as geleidelijk verstrooien met de TOLAD tijdens een wandeling
 • de as thuis bewaren in een urn of mini-urn
 • de as bijzetten in een urnenmuur
 • de as in een assieraad bewaren
 • de as uitstrooien met de cassette of strooikoker op 1 plek
 • de as laten uitstrooien op zee
 • de as uitstrooien middels een heliumballon
 • de as in de bio-urn begraven of te water laten

De TOLAD is een wandelstok die u vult met de as. Op een zelf gekozen moment maakt u, alleen of met anderen, een wandeltocht met de TOLAD. Bij iedere stap zet u de stok op de grond en drukt deze licht in: zo laat u telkens een beetje as vrij.

» Bekijk de TOLAD in de webshop
Bel mij terug
tolad-strand

Mag je overal as uitstrooien?

Als er in de plaatselijke verordening geen regels over zijn vastgelegd, mag u in principe overal as uitstrooien. Er is wel altijd toestemming nodig van de eigenaar van de grond. Deze toestemming kan Tolad voor u regelen, met ons verstrooicertificaat kunt u zorgeloos op pad.

Plaatsen waar u vrijwel altijd as uit mag strooien:

 • Op het strooiveld van het crematorium
 • Op zee
 • In uw eigen tuin

As uitstrooien boete:

Er zijn een aantal plaatsen waar het verstrooien van as een vervelende boete op kan leveren. Twijfelt u of het uitstrooien van as op de door u beoogde plek is toegestaan? Neem dan gerust contact met ons op via 073-2032144. Wij helpen u graag verder! Dan weet u zeker dat u geen boete krijgt!

Plaatsen waar u nooit as mag uitstrooien zijn:

 • Op weilanden
 • Op verharde wegen
 • Op of in de buurt van speelplaatsen voor kinderen
 • Op plaatsen waar gebruik wordt gemaakt van grondwater
» Bekijk TOLAD in de webshop

As uitstrooien: wat gaat er aan vooraf

Voordat de as verstrooit kan worden moet deze 4 weken in bewaring blijven bij het crematorium, in een afgesloten ruimte. Dit is wettelijk vastgelegd en in deze weken kunt u dus niks met de as doen. Deze periode is een mooi moment om goed na te denken wat u met de as wil gaan doen. Dit ligt natuurlijk ook aan de wensen van de overledene zelf. U kunt bijvoorbeeld een gedeelte van de as in een mini-urn in huis bewaren, onze HALO mini-urn kan tijdens de wandeling onderdeel worden van de TOLAD. U kunt er dus voor kiezen om een gedeelte van de as te bewaren en de rest uit te strooien in een gebied naar keuze. Bijvoorbeeld een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

As verstrooien met de TOLAD

Wanneer u ervoor kiest om de as uit te strooien met de TOLAD zal de as door het crematorium of door u zelf in de TOLAD worden gedaan. Is er iets niet duidelijk? Neem gerust contact met ons op.

hart van verstrooide as
Karin-klantenservice

Heeft u vragen over het gebied waar u wilt uitstrooien?

Karin staat u graag te woord voor al uw vragen over het uitstrooien met de TOLAD. Karin is bereikbaar tussen 10:00 en 20:00 via 073-2032144.

Bel Karin voor al uw vragen via 073 20 321 44

Zelf as uitstrooien.
Stap voor stap afscheid nemen tijdens een wandeling.

TOLAD biedt u de mogelijkheid om al het papierwerk te omzeilen, zodat u zich kunt richten op wat echt belangrijk is, namelijk een mooi afscheid van uw dierbare. Als u een TOLAD aanschaft, kunt u direct een officieel TOLAD verstrooicertificaat bij ons aanvragen waarmee u ongestoord op pad kunt.

» Bekijk TOLAD in de webshop
De foto’s laten zien hoe de dotjes van de TOLAD na een paar dagen volledig door de natuur worden opgenomen.
as uitstrooien in het bos

In het bos.
Dag 1.

In het bos.
Dag 5.

Laten verstrooien.
In het gebied van uw keuze.

Als u liever niet zelf de as van uw dierbare verstrooit, dan kunnen wij dat voor u doen tijdens een wandeling met de TOLAD in het door u gekozen gebied. De kosten voor het laten verstrooien bedragen €150+ kmvergoeding

» Bekijk TOLAD in de webshop
as uitstrooien in de natuur

Meer over as uitstrooien

as-uitstrooien-natuur