Skip to main content

Mag je overal as uitstrooien?

As uitstrooien met de TOLAD is beter voor het milieu omdat de kleine dotjes as verspreid worden over enkele honderden meters tot 2km. Dat is beter dan uitstrooien op één plek waar een grote hoeveelheid as achterblijft. Het verstrooien van de as met de TOLAD gebeurt naast het pad waardoor andere mensen er geen last van ondervinden. Mensen zullen ook geen aanstoot nemen aan een groep wandelaars die wandelen met een TOLAD.

Als er in de plaatselijke verordening geen regels over zijn vastgelegd, mag u in principe overal as uitstrooien.

As uitstrooien op Gemeentegrond

As uitstrooien op grond van de gemeente is toegestaan tenzij hiervoor iets is opgesteld in de APV. Er zijn weinig gemeenten in Nederland die hiervoor iets hebben vastgelegd. Bij de meeste gemeentes kunt u dus gewoon as uitstrooien. Bekijk ons overzicht om te kijken hoe het zit bij de gemeente waar u as wilt verstrooien.

As uitstrooien in gebieden van Staatsbosbeheer

In gebieden van Staatsbosbeheer heeft u wel toestemming nodig om as uit te strooien. TOLAD heeft een goede samenwerking met Staatsbosbeheer. U kunt de toestemming via TOLAD regelen, hiervoor bestelt u een verstrooicertificaat in onze webshop.

Plaatsen waar u vrijwel altijd as uit mag strooien:

Plaatsen waar u nooit as mag uitstrooien zijn:

 • Op weilanden
 • Op verharde wegen
 • Op of in de buurt van speelplaatsen voor kinderen
 • Op plaatsen waar gebruik wordt gemaakt van grondwater
» Bekijk TOLAD in de webshop

As uitstrooien: wat gaat er aan vooraf

Voordat de as verstrooit kan worden moet deze 4 weken in bewaring blijven bij het crematorium, in een afgesloten ruimte. Dit is wettelijk vastgelegd en in deze weken kunt u dus niks met de as doen. Deze periode is een mooi moment om goed na te denken wat u met de as wil gaan doen. Dit ligt natuurlijk ook aan de wensen van de overledene zelf. U kunt bijvoorbeeld een gedeelte van de as in een mini-urn in huis bewaren, onze HALO mini-urn kan tijdens de wandeling onderdeel worden van de TOLAD. U kunt er dus voor kiezen om een gedeelte van de as te bewaren en de rest uit te strooien in een gebied naar keuze. Bijvoorbeeld een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

As verstrooien met de TOLAD

Wanneer u ervoor kiest om de as uit te strooien met de TOLAD zal de as door het crematorium of door u zelf in de TOLAD worden gedaan. Is er iets niet duidelijk? Neem gerust contact met ons op.

Heeft u vragen? Bel Karin of Jolanda!

Karin of Jolanda staan u graag te woord voor al uw vragen over het uitstrooien met de TOLAD.  Bereikbaar tussen 10:00 en 20:00 via 073-2032144.

Bel Karin of Jolanda via 073 20 321 44

As uitstrooien
Mogelijkheden voor asbestemming.

Na de crematie van uw dierbare kunt u de as uitstrooien op het strooiveld van het crematorium of krijgt u desgewenst de as mee naar huis om deze zelf een bestemming te geven. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals:

 • de as geleidelijk verstrooien met de TOLAD tijdens een wandeling
 • de as thuis bewaren in een urn of mini-urn
 • de as bijzetten in een urnenmuur
 • de as in een assieraad bewaren
 • de as uitstrooien met de cassette of strooikoker op 1 plek
 • de as laten uitstrooien op zee
 • de as uitstrooien middels een heliumballon
 • de as in de bio-urn begraven of te water laten

De TOLAD is een wandelstok die u vult met de as. Op een zelf gekozen moment maakt u, alleen of met anderen, een wandeltocht met de TOLAD. Bij iedere stap zet u de stok op de grond en drukt deze licht in: zo laat u telkens een beetje as vrij.

» Bekijk de TOLAD in de webshop
Bel mij terug
hart van verstrooide as
tolad-strand
De foto’s laten zien hoe de dotjes van de TOLAD na een paar dagen volledig door de natuur worden opgenomen.

In het bos.
Dag 1.

In het bos.
Dag 5.

Laten verstrooien.
In het gebied van uw keuze.

Als u liever niet zelf de as van uw dierbare verstrooit, dan kunnen wij dat voor u doen tijdens een wandeling met de TOLAD in het door u gekozen gebied. De kosten voor het laten verstrooien bedragen €175.

» Bekijk TOLAD in de webshop
as uitstrooien in de natuur
× Heb je een vraag?