Skip to main content

De ervaring van Mieke Rolie en haar broers en zussen

Soms hebben we voor er een TOLAD aangeschaft is al zo’n leuk contact gehad met een klant, dat ik vooraf al durf te vragen of ze misschien bereid zijn om hun ervaring op te schrijven en deze eventueel ook nog met ons willen delen. Zo ook met Mieke Rolie, die met haar broers en zussen en hun echtgenoten de as van hun ouders verstrooide na deze 22 jaar op de kast gehad te hebben.
Het is zo fijn om iets te kunnen betekenen voor klanten, ook door de aanvraag van toestemming te verzorgen om in het gebied van hun keuze te mogen verstrooien.
Door dat fijne contact zei Mevrouw zelfs; … je lijkt wel familie. Dezelfde achternaam heb je al. Een mooier compliment kon ze me niet geven. En we delen heel graag haar verhaal én prachtige gedicht met onze volgers;

Met de Tolad….

Hebben we hun as ten grave gedragen
verstrooid op het gras, langs de waterkant
waar ze vaak liepen, droomden, gelukkig waren
soms zittend op een bankje, hand in hand

Aansluitend die middag begon het te regenen
de aarde ontving de as van ons ouderpaar
het voelde zo goed voor ons, hun kinderen
zo was het goed, wij allen bij elkaar.

Af en toe zullen we hun gedachtenis daar zoeken
en mijmeren over hoe het allemaal was
een bloemetje brengen of iets komen vertellen
een moment van rust daar bij hen op het gras

Wat is een mens, wat blijft ervan over
een grauwe waas over het groene gras
maar eigenlijk is dat alleen maar hun lichaam
niet wat zij zeiden en ook niet hoe het was.

 

Ik zou vertellen hoe we het hebben ondervonden om met de Tolad de as uit te strooien. Aanvankelijk was een deel van de familie er sceptisch over. Onbekend maakt onbemind. Iedereen deed toch mee. Degenen die echt niet konden lopen wachtten ons op in een restaurant waar we later met elkaar zouden lunchen. Gaandeweg ontstond het enthousiasme. Wat een bijzondere manier van uitstrooien. Zo beschaafd en mooi. Een van ons liep met de rollater. In het mandje zaten een paar grote yoghurtbekers met de rest van de as. Vooraf hadden we de as van onze ouders gemengd en de Tolad gevuld. Het voelde niet goed om eerst vader en op de terugweg moeders as uit te strooien.

Ze waren altijd een eenheid, dus nu ook. Omdat het al zo lang geleden was ( 1997) was er geen verdriet meer. De urnen stonden al die tijd boven op een kast met hun foto’s ervoor. We zijn allen nog in leven. 6 broers en mijn zus en ik met partners. Tijdens de wandeling werd iedereen enthousiast over deze manier van as verstrooien. Geen kwak as in de ruimte. Geen as over je heen. As is zwaar maar het stuift ook enorm en het lijkt wat vettig waardoor het erg plakt. Mijn moeder zei ooit: ”jullie doen niet zo raar met mijn “poeier” hoor! Wij deden niet raar maar gebruikten de Tolad. Het voelde ontzettend goed. Alsof ze erbij waren.

We zijn blij dat jullie de vergunning hebben geregeld en we vertellen aan iedereen die het horen wil hoe het was. We stuurden de link van Tolad-one.com al vele malen door. Hierbij een paar foto’s. We liepen soms in groepjes en soms met de hele groep bij elkaar. Wij danken jullie heel hartelijk voor de moeite en de aandacht en het verzorgen van de vergunning. De Tolad is een mooi product en het gebruik zal zeker steeds meer navolging vinden.

Vriendelijke groet.

Mieke Rolie- van den Broek en familie

Langs de waterkant, waar ze vaak liepen, droomden, gelukkig waren

Ze waren altijd een eenheid, dus nu ook

"Jullie doen niet zo raar met mijn 'poeier' hoor!"

Join the discussion 2 Comments

  • Mieke Rolie schreef:

    Ik vind het grote klasse zoals ons verhaal en ons gedicht is geplaatst. Heel mooie herinnering voor ons allemaal. Mail ervan met de link naar deze site is vele malen doorgestuurd. Nogmaals veel dank, geweldig team van Tolad-one.

    vriendelijke groet van familie Van den Broek.

  • Mieke Rolie schreef:

    Ik kwam het artikel weer tegen en het voelde weer zo goed. Meteen gedeeld met de broers en zussen en partners. Wat een mooie herinnering. Wat een mooie dag was het terwijl het heel koud en winderig was. Daarna een lunch met zijn allen. wij zijn nog steeds heel hecht met elkaar. Onze ouders waren de bindende factor. In al hun eenvoud en liefde wezen ze ons de weg tot elkaar en tot anderen. Mooiere erfenis konden we niet wensen.

Laat een bericht achter

× Heb je een vraag?